Tarantella
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

     

  

 

 

 

BIG Deals
v
Naar Drenthe en Friesland
en door Noord- en Zuid-Holland terug naar Den Bosch
14 - 16 juni 2013

Lief J. en ik worden net als zestien miljoen andere NL-ers driemaal daags overspoeld met deals van Groupon en een stuk of tien soortgelijke aanbieders die op z'n Amerikaans zinspelen op kooplust en hebzucht.
Eigen schuld.
Beter te veel accounts dan te weinig, was de gedachte. Je zou eens wat missen.
Maar we zijn er door schade en schande wel achter gekomen dat niet elke aanbieding zo'n buitenkansje is als het lijkt en had je in het verleden nog riante regelingen voor spijtoptanten, tegenwoordig zijn de voorwaarden strikt: eens gekocht blijft gekocht, lekker puh. Maar uit die goeie ouwe tijd, toen de Groupon dus nog coulant en klantvriendelijk was, hebben we nog credits staan van meerdere impulsieve aankopen die we bij nader inzien toch niet wilden en ook eentje van een meubelstuk waar we na zes maanden overschrijding van de levertijd geen zin meer in hadden. Alles bij elkaar hebben we nog een klein vermogen tegoed. Wat wel even binnen een jaar opgesoupeerd moet worden. Naarstig zoeken wij dus tussen de dagelijkse flut en fake naar iets wat ons positieve saldo doet afnemen.
Nou, dat valt niet mee.
Na een high tea met bierproeven voor de dochters, dertig witte t-shirts voor Lief J., een martelinstrumentje om ongewenst gezichtshaar te verwijderen en diverse kleuren kleefmatjes voor Prius bleef de baten onverminderd hoog. De keramische messen en pannen hebben we elders al aangeschaft en we voelen niks voor vakanties in Turkije, strandtochten met Huskyhonden, slipcursussen en afkledend ondergoed. Toen dus die aanbieding van een hotelovernachting in Drenthe voorbij kwam, was het besluit om zo'n voucher aan te schaffen gauw genomen.
Alleen, daarna vergaten we 'm.
Tot er drie maanden na afloop van de geldigheidstermijn in een helder moment tot me doordrong dat we nog niet in Drenthe waren geweest. Fukkerdefuk. Veertig euro. Weliswaar aangeschaft uit de bijna bodemloze Grouponput, maar toch vreselijk zonde. Ik sloeg aan het mailen. Met Groupon, met het hotel, weer met Groupon. Ging op m'n knieŽn in nederigheid, bood aan om bij te betalen, maar kreeg m'n zin niet. Geef ze eens ongelijk. De aanbieding dateerde van zo lang geleden, dat warme chocomel met slagroom nog deel uitmaakten van het arrangement. Maar - fout, onpedagogisch signaal van de verkopende partijen - zij lieten de aanhouder winnen. Waarschijnlijk werden zij het beu om mijn uitvoerige schrijfsels in behandeling te nemen. Na nog wat mailtjes met de hotelgroep en nog eens met Groupon en weer met het hotel, mailde Groupon met het hotel en het hotel mailde mij... Ik had het voor mekaar: we waren alsnog en zonder bijbetaling welkom.
Lieve Groupon.
Lief hotel.
We boekten ons nachtje voor 14-15 juni.
En - nog steeds niet wijs geworden - ook een kamer voor de nacht erna, in een ander hotel, via een ander kanaal dat zo'n zelfde op koopjesjagers gerichte verkoopstrategie hanteert: de HotelkamerVeiling.

  On Y Va!  

Schelmseweg
Arnhem

Picknicken met een koelbox tussen ons in.
Wie had dat ooit gedacht. Een ommekeer in mijn denken. De met koelelementen vol gestouwde mand was veel authentieker en gezelliger, maar feit is dat zo'n stroomvoorziening die water en ham fris houdt wel iets praktischer is. Dat wil zeggen, tot in Eefde. Want daar begaf een zekering het wegens overbelasting. Ik onderging het laconiek, maar Lief J.'s navigatie-Marie weigerde ook dienst en de zorgvuldig geplande route viel uit, waardoor hij erg ging chagrijnen, wat garagebezoek essentieel maakte. Zodoende had ik alweer een jongetje over de vloer. Een jongetje van de Suzuki - Way of Life! - Garage dit keer. Hij had weliswaar niet het goeie model zekering voorhanden, maar hij sleutelde voor maar drie euro twaalf een improvisatie in mekaar waarmee hij Lief J. weer helemaal blij maakte. Een tijdelijke oplossing, benadrukte hij. Dat klopte. Tť tijdelijk. Direct na het weer aansluiten van de navigatie-Marie knalde het ding er weer uit en ook met de reserve ging het niet lukken. We moesten de rest van de tocht volbrengen met technisch veel minder volmaakte ingebouwde Marie, zodat ik veel later, tussen het verwarrende water van al die Friese Meren, weer even kaart mocht lezen!


 

Lakenvelders
in Gramsbergen

Een zeldzaam ras, claimt de Vereniging. Er zijn er maar elfhonderd in Nederland.
Ik kan dat bijna niet geloven, want ik zie ze vaak.
Misschien omdat ik er extra op let? Omdat ik ze zo leuk vind?
En hier, hier was er een weiland vol van.
Onder een mooie lucht.

 

Theater van de Natuur
In een bocht van de beek De Ruiten Aa
Aan de Dennenweg in Sellingen

Op de website...
                 
...kun je over de trap lopen...
                                            ... en 'm hoger maken met je eigen gedicht...

Heel onopvallend ligt hij daar.
Heel natuurlijk. Tussen bosjes, aan een smal weggetje. Geen enkel bord in Sellingen dat naar hem verwijst. En als je er langs rijdt, moet je toevallig de goede kant op kijken, anders mis je 'm.
Maar, nog altijd zoekend naar sporen in Harry Muskee's thuisland, had ik hem gevonden.
De Trap.
Vijftien treden, zestien jaren.


Over Kees Stip's Waterlandschap naar Harrie Muskee's The Big Sleep.
Mijmerend op Adriaan MorriŽn.

En dan via Jean Pierre Rawie, Rutger Kopland, Willem van Toorn, Def P, Lidy van Marissing, H.H. ter Balkt, Hagar Peeters, Levi Weemoedt, K. Schippers, Ilja, Leonard Pfeijffer, Mustafa Stitou en Jan Mulder, naar de top van het heuveltje.
Nieuwsgierig naar hoe het is daar boven, bij het theatertje, plant ik er mijn voetstappen, huppelend langs onkruidjes, tussen verdorde blaadjes en schurend over zand in de graveersels.

Prachtig.
Stil en groen.
PoŽtisch.

THE BIG SLEEP

Nature's gonna change
So I give it to you straight face
You better watch your steps
Time is running out at last
Natureal sources beginnin' to fade
They can never be replaced
But you keep digging in the ground
Till there's nothing to be found

But I wish you well in your big sleep
Where you may dream what you believe
Wish you well in your big sleep
And maybe you're happy

HARRY MUSKEE (1997)

 


Het is alsof de natuur wacht op het werk van onze handen om compleet te zijn.
Dom. Hans van der Laan
(Benedictijner monnik 1864-1942)

 

 

Hotel De Zeegse Duinen in Zeegse
14 - 15 juni


Dat hotel dus, waar ze zich zo coulant hadden opgesteld, dat Lief J. en ik alsnog welkom waren met een lang geleden al verlopen Groupon.
Er waren mooie, zo te zien pas opnieuw ingerichte, openbare ruimtes en een fijn terras. Op de kamer was eigenlijk ook niks aan te merken, of het zou de laag hangende spiegel moeten zijn.
Het diner viel wel nogal tegen. Er was zo'n alles-wat-je-op-kan buffet en het enige alternatief waren bitterballen in de bar, wat ook niet al te aantrekkelijk leek. We compenseerden de muizenhapjes van voor- en hoofdgerechten met enorme hoeveelheden slagroom (ik - mjammie - op lik-hoorntjes!) en bollen ijs (Lief J.: 8 stuks; is dat normaal?). En veel later, in de bar, verdronken we wat er toen nog over was van de teleurstelling met een Grand Marnier.

                                                       

 


                                                     Uitzicht op een niet bezet ooievaarsnest, weilanden...

                                                                                ...en een keurige tuin met tennisbaan

M'n kussen ligt al klaar.
Lief J. krijgt altijd het hotelexemplaar en soms is dat er een om jaloers op te worden.


Wat een chaos toch weer.
Onbedoeld, echt waar. 't Komt gewoon doordat ik niks in laatjes of kasten leg, maar alles wat ik denk nodig te hebben, voor het grijpen om me heen verspreid.
En als ik het dan naderhand terugzie, dan valt me pas op wat een zooi ik er weer van gemaakt heb.

                                                                 In de lift. Lief J. wou weer niet, maar deed het wel.

 

  Lief J. Praat Met De Schapen  


Achter het hotel
In de Zeegse Duinen

Lief J. communiceert met dieren.
Hij kan dat heel goed.
Niet dat hij telepathisch met ze fluistert en intuÔtief naar ze luistert, nee, hij maakt lukraak contact door middel van geluiden die ver worden gedragen. Hij roekoet naar duiven, fluit richting vogels, loeit tegen koeien en blaat met schapen.
En ik moet zeggen: hij krijgt vaak respons, zodat hij z'n truc overal uitprobeert.
Zo ook toen we na het eten een wandeling maakten en opeens oog in oog stonden met een kudde schapen die op z'n schaapachtigs nieuwsgierig naar het hek kwamen. Lief J. stootte een blaat uit en probeerde ze te paaien met een bosje gras, maar ze zagen hem niet staan. Liever haalden ze halsbrekende toeren uit om bij de groene blaadjes aan de bomen te komen. Geef ze 's ongelijk.
Maar Lief J., gewend aan enthousiaste reacties, nam geen genoegen met een nee en blaatte nog wat nadrukkelijker.
Kijk, op de dijk langs de Waal is dat niet zo erg. Daar is 's morgens heus niemand in de buurt die hem hoort. Bij een weiland ver buiten een dorp kan hij ook weinig kwaad en hier, om tien uur, in de al schemerige, verlaten duinen, viel er ook nog wel mee te leven en als hij dat nou eenmaal leuk vindt, wie ben ik dan om hem dat te beletten.
Hij blaatte er dus lustig op los, in verschillende toonaarden.
Maar dit waren Drentse schapen en die praten een ander dialect dan hun Gelderse soortgenoten. Ze trokken zich nadrukkelijk zwijgend terug tot op een veilige afstand van die gek die ze niet begrepen. Lief J. gooide er nog een teleurgestelde kreet achteraan.
Kort daarna liepen een man en een vrouw achter ons langs.
Zij groetten, wij groetten.
Lief J. was gelukkig stil gevallen.
Maar toen, toen ze ons al voorbij waren, draaide de man zich om en riep naar hem:
Hť, ben jij bronstig of zo? 

  Hakken In Het Zand  


Achter het hotel
In de Zeegse Duinen

Even los van het blaatincident, was het wel heel erg fijn daar tussen de heuveltjes.
Toen Lief J. eenmaal bedaard was, werd het stil, viel het duister in en zette ik m'n hakken maar weer eens in het zand.

 

Helaas bewogen, maar ik vind 'm mooi; hij hoort er bij.

 

******
***
*

 

17, 23, 25, 30 juni, 2 juli 2013

 

Spinsels, weblog van Tarantella

  

 

 

 

 


 

 

 


 

  

free hit counters