Tarantella
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

     

  

 

 


Oetelen Met Sophie

v
Logeren in Oeteldonk
8 - 11 februari 2013

Haar Minnie Mouse-kostuum was af, de op het laatste ogenblik gefabriekte sneeuwkoubestendige muts-wanten-beenwarmers-set ook en kleurrijk Oeteldonk wachtte op oorlogssterkte.
Alles was er dus klaar voor en Lief J. en ik verheugden ons er op om Sophie mee te nemen in het feestgedruis.
 

  Etenswaardigheden  

Toen ze vrijdagavond werd gebracht, had ze al gegeten, maar tegen negen uur wilde ze nog best een pannenkoekje meepikken. Samen dekten we de tafel: zij zocht lopers en servetten uit - de blauwe variant, zoals altijd; nieuw was alleen de paarse placemat - en ik reikte servies (het zwarte kreeg de voorkeur) en bestek aan.

Het bleek dat Sophie alleen maar pannenkoeken wilde om de plakjes kaas ervan af te eten en om er een rijkelijke laag poedersuiker op te strooien en ook de bijgerechtjes waren geen succes. Na drie doperwtjes probeerde ik een flintertje sla, verborgen in een druppel mayo, maar ze wees dat verontwaardigd van de hand. Ze is echt moeilijk met eten, hoewel het wel weer verrassend was dat ze zich een olijfje liet voeren. Ik zette daarvoor een truc in: In 't begin is 't niet zo lekker, maar als je 't doorbijt, dan komt er hele lekkere olie uit. Omdat ze nog in het stadium van het volste vertrouwen is - nou ja, meestal dan toch - hapte ze gehoorzaam en hoewel met de meest vieze uitdrukking op haar gezichtje, kauwde en slikte ze. Ik betwijfel alleen of ik haar in de nabije toekomst nog eens een olijf kan doen eten.
Het zaterdagavonddiner verliep soortgelijk.
Chinese fondue probeerden we dit keer. Leuk Sophie, je doet balletjes in je mandje en dan hang je dat in de pan! Tartaar dus en verrukkelijke biefstuk van koeien die een voetbalveld ruimte hadden gehad. Vergezeld van frietjes uiteraard. Alles gepresenteerd met een riante keuze aan camouflerende smaakmakers, zoals mayo, kruidenboter, knoflooksaus en appelmoes. Met ook nog een prinsessentoetje in het vooruitzicht. Hoeveel aantrekkelijker kun je eten nog maken.
Maar het mocht allemaal niet baten. Sophie vond het wel heel gezellig bij ons aan tafel en ze bleef lief zitten, maar na een patatje of tien hield ze 't voor gezien met een gedecideerd Opperdepop!.

 

  Carnavallen  

Zaterdag- en zondagmiddag gingen we de stad in met Sophie, die het carnavalsgebeuren vanuit haar wagentje bekeek: de gouden Bossche Draak met Oeteldonkdas, Knillis op de markt en een bonte stoet vrolijk verklede mensen. De meeste indruk maakten de opzwepende ritmes van de percussiebands die hun publiek tot springen, hurken, zwaaien en dansen dirigeerden.
Toen het donker werd en drukte en dronkenschap toenamen, vonden we 't geen fijne entourage meer voor een tweejarige. Eenmaal terug aan de andere kant van het station, was de wereld weer kalmpjes en zo gewoon dat je honderd meter verderop geen bruisend carnaval vermoedde. Ik spoot er nog een bus spuitconfetti leeg, wat Sophie prachtig vond, maar waar ik zulke ontiegelijk koude vingers van kreeg, dat ik de tweede verdonkeremaande.
Voor een volgend jaar.

 

  Draadjes En Bolletjes  

Sophie leren haken, dat bleek een iets te ambitieus plan. Ze wilde 't best... en ze begreep wat de bedoeling was... maar de techniek van een dubbele draad door een lus trekken en tegelijkertijd het uiteinde op z'n plaats houden, die was eigenlijk best moeilijk uit te leggen en lastig voor te doen. En hoewel de kleine vingertjes al heel handig zijn, vroeg het gewoon nog iets te veel oog-handcoördinatie.
Maar voor haar hoefde er helemaal geen nette ketting gemaakt te worden. Zij speelde net zo lief met twaalf haaknaalden en een bol roze garen als met de pomponnetjes (200 stuks, zei het etiket op de zak), die ik gebruikte voor de Oeteldonkse winterset. De kluwenwirwar was haast onherstelbaar en de zorgvuldig uitgestrooide balletjes kwamen we dagen na de logeerpartij nog overal tegen.

Pomponnetjes...

...en pomponnetjes...

...en pomponnetjes...

...en pomponnetjes...

...en pomponnetjes

 

  Plasjes  

't Was echt tijd voor zindelijkheidstraining.
Ik ben daarin nogal ouderwets: wat mij betreft had dat gerust op anderhalve jarige leeftijd mogen beginnen, precies zoals ik dat met dochters M. en A. deed, die er voor zover ik weet geen trauma aan hebben overgehouden. Maar op de crèche huldigen ze helaas het standpunt dat 't allemaal vanzelf moet komen en daar werken ze niet mee aan een strak regime. Sophie kon zich dan ook permitteren om stelselmatig haar medewerking te weigeren. Een enkel keertje liet ze zich wel vol goeie wil op haar wc-brilletje zetten, of liep ze in een onderbroekje rond en beloofde trouw om te waarschuwen als ze moest plassen, maar dat leidde niet echt tot het gewenste effect.
Maar nu waren er de keukenmini's  bij de Albert Heijn.
Dé Perfecte Omkoopmiddeltjes.
We schaften de magnetron, de weegschaal en de broodrooster aan, zodat we elk succesje onpedagogisch maar hopelijk effectief zouden kunnen belonen met een cadeautje. Plús met een ijsje. Want dat was ze zo gewend van de vorige keren dat we pogingen deden.
Het werkte!
Of het nou de in het vooruitzicht gestelde cadeautjes waren, of dat ze gewoon in de juiste stemming was om mij een plezier te doen, of dat ze er zo langzamerhand vanzelf aan toe is... wie zal het zeggen. In elk geval ging ze op haar potje zitten, beloofde te plassen en schreeuwde na een paar minuutjes enthousiast: Oma, heb gepla-ast!  Wat weliswaar op een vergissing bleek te berusten, maar wat wel de inleiding tot Het Echte was.
Lief J. en ik prezen haar de hemel in en overlaadden haar met kusjes, een mini-keukenapparaat en een ijsje.
De les was geleerd en hoewel natuurlijk nog niet feilloos, voelde het toch als een mijlpaal.

De grote-meisjes-onderbroekjes zijn zo'n succes, dat ze er drie over elkaar aantrok.

 

  Hoe Sophie Minnie Werd  

In Tiel is geen carnaval, maar de crèchekindjes hadden maandag en dinsdag wel een verkleedfeestje.

's Morgens vroeg bij ons in Den Bosch: negen laagjes van luier tot jurk plus oren en tasje. 

 

******
***
*

 

22 februari 2013

 

Spinsels, weblog van Tarantella

  

 

 


 

 

 


 

   

free hit counters